2009.02.18. 21:00 PaganMaga

Régebben esett szó arról, hogy a Napioff rovat keretein belül az általatok készített tutorialok is megjelenhetnek. Maniac volt oly kedves és egy alap leírást készített az egyik windowsos dock alkalmazásról, kezdetnek pont megfelel. Ezúton is ösztönöznélek benneteket, hogy ha van kedvetek ilyesmi leírásokat faragnai, akkor rajta, itt helyet kaphat! Amennyiben több tutorial is lesz, természetesen külön rovatot kap.

Bökés után tehát Maniac leírását olvashatjátok!

A dockok


Első nekifutásra pár szót szeretnék szólni a dockokról. A dock legelőször Mac OS X-ben jelent meg. Szerepe az XPből / Vistaból jól ismert tálca ( Taskbar ) helyetesítése. A Macos megjelénését követően hamarosan az XP alá is megjelent a dock, ezzel is Macos hangulatot kölcsönözve az op rendszernek.

A legelterjetebb dock alkalmazások:

  • a PunkLabs által fejlesztett Rocketdock
  • a Stardock  által fejlesztett ObjectDock
  • az Oxygen-X által fejlesztett Y'Z Dock

Az első részben Y'Z Dock-ot fogom bemutatni a telepitéstől a konfigurálásig. Tesztjeim során ennek a docknak voltak a legalacsnyabb erőforrásigényei ( átlagban 1 mega körül fogyasztott – persze ez függ a dockon található elemek számától is)

Letöltés és telepítés:
Feltételezzük, hogy tudod, hogyan kell használni a tömörítő programokat, ezért ennek a használatára nem is fogunk kitérni. Én a telepítés során 7-zip portable verzíóját használtam, ami véleményem szerint a legjobb a tömörítők között és még ingyenes is. A dock programot a http://oxyx.oxygen-inc.com/programs/yzdock83.zip cimről tölthetjük le. A letöltött filet ki kell csomagolni (ajánlom, hogy olyan helyre másold ahonnan biztosan nem fogod kitörölni :) - szerintem erre a legalkalmasabb hely a C:\Program Files ) A programot az YzDock nevű exe file-al indíthatod. A felbukkanó ablakban kiválaszthatod a nyelvet (ajanlott nyelv: az angol ). A desktopod alján a következő elem fog megjelenni:

Testreszabás:
A következő lépésként elemeket kell hozzáadnunk a dockunkhoz. Ez egyszerüen megoldható: drag and drop módszerrel (egyszerü behuzással) szúrhatjuk be az ikonokat.

Hogy dockunkat még egyedibbé varázsoljuk, szükségünk lesz néhány egyedi ikonra ( dockletre ) is. A legjobb ikon-forrásnak a deviantart.com tekinthető, az alábbi linken mindenki megtalálhatja az izlésnek megfefelő ikonokat: http://www.deviantart.com/#catpath=customization/icons/dock&order=9 A letöltött ikon-csomagok általában  be vannak csomagolva , ezért a Y'Z dock-hoz hasonlóan ezeket is ki kell csomagolni. (ha az Y'Z Dock a  C:\Program Files -be került, akkor  az ikonokat kötelező módon a  C:\Program Files\icons mappába kell másolni, masképpen az Y'Z Dock nem fogja felismerni ) A következő lépésben ki fogjuk cserélni a dock erdeti ikonjait: jobb egérklikk az ikonra (a dockon található ikon) és a felugró menüből a ki kell választanuk a Property of dock item … nevű parancsot. A felugró ablakban modosíthatjuk az adott elem néhány beállítását.

A Name elemnél a docklet nevét vátoztathatjuk meg. A Show command  elemnél meghatározhatjuk, hogy hogyan induljon az alkalmazás ( hagyományosan, teljes képernyőn, vagy minimalizálva ) Hogy megtudjuk vátoztatni, a program ikonját az Use icon in icons sub folder-re kell klikkelnünk, majd a Change icon... -ra. Itt ki kell választani az megfelelő docklet ikont és az OK gombra kell klikkelni. A többi dock elemmmel is hasonlóan kell eljárni.

Ha ezzel megvagyunk akkor a munka nehezét már el is végeztük :)

A továbbiakban az  Y'Z Dock néhány beállitását fogom részletesen bemutatni. A dockon egy üres helyre kell jobb egérgombal klikkelni, és itt a Settings parancsot kell kiválasztani. A felugró ablakban kedvünk szerint konfigurálhatjuk dockunkat.

Az Appearance  >  Size menű alatt megváltoztathatjuk a dock méretét. Ha a Magnificationtól kivesszők a pipát, akkor kikapcsoljuk a dock animálását (ezáltal régebbi gépeken kevés többletmemóriát nyerhetünk). Az Appearance  > Theme > Background alatt megváltoztathatjuk a dock hátterét. Felül a Posotion fül alatt megadhatjuk a dockunk pozicióját. A Behavior alatt ajánlott kivenni a pipát az Always on top mellől mert nehány program használata mellett zavaró lehet a dock jelenléte. A Label fül alatt a dock ikon fölött megjelenő szöveg méretét, színét változtathatjuk meg. A Performance fül alatt pedig a dock memóriafogyasztásán finomíthatunk. ( Ajánlom, hogy ezeket
az értékeket ne vátoztasd, mível így is nagyon alacsony a memóriaigény )


    Maniac

slym16@citromail.hu
 

 

1 komment

Címkék: tutorial off

A bejegyzés trackback címe:

https://asztal.blog.hu/api/trackback/id/tr84950826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maniac90 2009.02.18. 21:51:55

ha segitsegre van szuksegetek a tutorial vegen talalhato email cimen megtalatok. Ha tudok szivesen valaszolok :)
p.s. a kerdeseiteket ide is irhatjatok, mert visznylag gyakran felpillantok ide a blogra

 
 
süti beállítások módosítása