2009.09.12. 21:00 Sunsetjoy

Kicsit rendhagyó ez a nap, hiszen 1 napon belül három posztra való érkezett, született egy témában, így úgy gondoltuk, hogy a napioff is jelenjen meg ebben a témában. És mivel hogy én írom, így saját élményeimből, emlékeimből nem kitörölhető időszakról témázok. Az érdekesség, hogy ezeknek Microsofthoz, Windowshoz szinte semmi köze nem lesz:)

Konkrétabban régebbi, részben méltatlanul "elfeledett" operációs rendszerek "asztalát", ablakkezelőjét láthatjátok itt képeken. Először az általam használt rendszerekről egy kis ízelítő, utána pedig egy linkcsokor egy érdekes oldalra.

Biztosan szinte mindenki ismeri még a C64-et, talán egyeseknek még meg is van valahol. No de sokan még közületek sem látott ablakkezelőt ilyen gépen. Pedig létezett, GEOS-nak hívták (a pc-re való GEOSról lejebb), és még 1986-ban fejlesztették még eredetileg C64-re, majd újragondolták C64C-re, C128-ra, Plus/4-re is. Tartalmazott szövegszerkesztőt, rajzolót, volt hozzá táblázatkezelő, faxkezelő, filekezelő, stb. (persze nem mai minőségre gondolva).

Eléggé rugalmasan kezelte a géphez csatlakoztatható perifériákat is a felület. És ne feledjük, mindezt 1-2 Mhz-es 8 bites gép kezelte le alapvetően 64-128 kByte-os összmemóriával is!
Igazából mielőtt a Nokia kommunikátor telefonok (9000,9110) Symbian alapokra tértek volna át, ott is GEOS-t használtak, csak nem a 8-bites verziót :) PCre 1990-től fejlesztettek, DOS alá/felé, de az utóbbi néhány évben kéziszámítógépekre kihegyezett használatával (2004-).

A Commodore másik nagy remeke az Amiga személyi számítógép, amely 1985-től létezett és fejlődött. Itt már valamivel alapvetőbb volt az ablakkezelő, asztal, menürendszer, stb. Az évek folyamán elég komoly változást láthattunk a rendszer kinézetében, ahogy a 7 Mhz-es kezdeti időktől eljutottak az 50-75 Mhz-es processzorokig, és a PowerPC alapú 8-900 Mhz-es rendszerekig. Az Amigáknál a Windowst  grafikus felhasználói felületet Workbench-nek hívják; erősen megfigyelhető azért a felbontás változás, a megjelenő funkciók, stb.:


Workbench első generáció (1985-90)


Workbench második generáció (1990-92)


Workbench harmadik generáció (1991/94-2002)


Workbench negyedik generáció (2007-2008)

További, nem hozzám "tartozó" régebbi operációs rendszerekről képeket és némi infót, valamint a GUI, mint látványfogalom bemutatásáról itt találhatsz dolgokat(nem tudok úgy írni valamiről, ha nincs róla kicsi fogalmam se): www.guidebookgallery.org/index

Szemezgetés:

Kellékek, rendszereszközök, startmenü mindenhonnan, mindenkorról

Indítóképernyők

Asztalok, programokkal

4 komment

Címkék: off

A bejegyzés trackback címe:

https://asztal.blog.hu/api/trackback/id/tr621377260

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.09.12. 21:16:31

öezigen, papa. szép kis szemelvény!
egy apróság: amigánál nem a windowst hívták workbenchnek, hanem a gui-t. egy vérbeli amigás nem mond ilyet.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2009.09.12. 21:59:42

@Bachterman: köszi. Amúgy meg hibázni emberi dolog, vérbeli Amigás nem lehettem sajnos (hiszen 97 körül lettem A500-tulaj. De több helyi Amigással találkoztam, így lettem valamilyen szinten az), inkább csak másfajta rálátásom van ezekre az időkre... Amúgy meg igazad van, elírtam, kicsit sokat posztoltam, hiszen rövid időn belül 5 posztot írtam meg és dátumoztam. Ezért ki is javítom GUI-ra :D

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2009.09.13. 18:44:46

az amiga az nagy hack-gép volt, én igazából a hangprociját, a paulát becsültem igazán.
azt viszont sajnáltam, hogy elkúrták a marketingmarhák a komodor céget.
képzelhetnéd, hogy most amigán pötyögnénk egymásnak.
a 3.5-ös generáció már egy elfajzás volt, és a négyest már a belgák csinálták. azok már nem az "eredeti" cuccok.

Sunsetjoy · http://retemu.blog.hu 2009.09.13. 19:08:53

@Bachterman: jaja, a zenék...
Nekem nem volt ilyen újabb fajta már (eleve hdd-m se volt, csak barátomnak), de az mutat valamit, hogy kicsit tetszik a 3-as is...

Amugy korábban ilyesmi zavarhatott meg az emlékeimben: "Workbench- A Commodore Amiga gépek operációs rendszerének régi neve. Ma az AmigaOS desktopjára hivatkoznak ezzel a névvel. A Workbench név Amiga védjegy, ezért más AmigaOS-szerű rendszerekben más nevet adtak a desktopnak. A MorphOS desktopja az Ambient, az AROS desktopja a Wanderer nevet viseli. Funkcionalitásban mindkettő igen hasonló a Workbench-hez. (http://wiki.amigaspirit.hu)"

 
 
süti beállítások módosítása