2010.06.18. 09:00 PaganMaga

Tán a blog leghosszabb posztja következik, még az is lehet, hogy a legérdekesebb is. Persze nem azért mert megtáltosodtam volna, de van egy olvasonk aki igencsak kényeztet minket. Dánielről van szó, aki már nem először szerepel nálunk.

Elsőként egy átlagos posztban szerepelt, ahol az asztali gép és a netbook asztalát küldte el nekünk. Volt egy böngészőmodding próbálkozásunk itt a blogon, ott az operájával szerepelt. Valamivel később, saját ötleteként, egy retro szombat keretében egy 96-os laptop desktopját jelentettük meg.

Nem is ő lenne, ha nem jelentkezett volna megint valami mással. Ezúttal az alant látható PDA-k shotjai érkeztek tőle, egy hosszú kísérőlevél társaságában.


Üdv Mindenki!

Legutóbb a régi P1-es laptopom linuxos deszktopját küldtem be. Most három kedvenc PDA-mról küldök pár képet, és némi információt. A nagy batárban, ami méretben egy Sony VAIO P-hez áll legközelebb mindenki kedvencét, az 1999-ben piacra került HP Jornada 720-at tisztelhetjük.

Egy 206MHz-es ARM proci 32 MB RAM-al dolgozik benne, de ebből 16 MB a belső memória, bár a méret szabadon állítható. Én a 24 MB RAM, 8MB tárhely és a 4 GByteos CF kártya híve vagyok. A kijelző 640x240 pixeles, 65536 színű érintős CSTN, borzalmas betekintési szögekkel, napfényben vámpírt játszik, és bár a vas képes lenne rá, a borzalmas utánhúzások miatt filmnézésre alkalmatlan.

Ez a kis ketyere az uti írógépem, ebook olvasóm és képregény olvasóm. Az oprendszer Windows CE 3.0 H/PC 2000, de a gui kicsit tuningolva van, a rendszerfileok felülírásával egyedi skineket és ikonokat adhatunk a rendszernek, mely a backup elem lemerülése után a 8MB-s tárhely tartalmával és a telepített progikkal együtt eltűnik (ilyenkor a CF-kariról egy 4-5perces folyamattal vissza lehet mindent állítani amúgy). Programok terén jól áll, mint a képen is látható, winamp-al hallgatok zenét, van totalcommander, pocketArtist (photoshop 7 szintű progi), és mivel egy számítógép két ismérve, hogy Turing-kompatibilis és futtatja a Doom-ot, természetesen ez is van rajta. Wifi-t PCMCIA kártyával lehet varázsolni, böngészésre én az Opera 7-et használom.

A másik régi motoros a Sharp Zaurus 5500-Collie. Ez a Sharp első linuxos PDA-ja, 2001 végén került az üzletekbe, utódai a mai napig népszerűek japánban, bár pár éve nem Zaurus, hanem NetWalker néven futnak. Igen, jól olvastad, ezen linux fut, a Trolltech Qtopia (mely természetesen QT alapu, jó, hogy lassan a Nokia is eljut ide a Symbian^3-al), és szintén 206MHz-s procija és 64 MByte RAM-ja van, mely a Jornadahoz hasonlóan 32+32 MByteot jelent. A memóriát itt CF és SD kártyákkal bővíthetjük, az előbbit 32 GByteig, az utóbbit mindössze 2GByteig támogatja, nekem egy 1GByteos SD van benne. Mivel az oprendszer linux és ráadásul a Jornadaval ellentétben a ROM flashelhető, tetszőleges módon nyulhatunk bele, számtalan skin, tálca-plugin, és egyébb program érhető el rá.

Fut rajta a Doom, tehát számítógép, és van rajta mc, tehát linux :) Az apró előhúzható qwerty mérete ellenére kényelmes. Sajna a Jornada 9-10 órás akkujához képest ez csak 1 órát bír a töltőtől távol, cserébe a 240x320-as TFT napfényben is kivállóan olvasható, és elég gyors filmnézéshez. Saját hangszórója mondjuk nincs az eszköznek, úgyhogy marad a fejhallgató. Bár a gyűjteményem egyik legérdekesebb darabja, a gyenge akku miatt csak ritkán viszem magammal, ezért asztali óra, e-mail értesítő, DVD és e-book katalógus és nethack terminál funkciókkal bír. Jelenleg nincs CF-es WiFi kártyám, amikor éppen van, akkor az Opera 6 fut rajta.

A harmadik eszköz egy Zipit Z2. Ez talán a legfurcsább a gyűjteményemben, ez ugyanis nem egy PDA, hanem egy messenger-terminál, amire linuxot telepítettem. Nem olyan régi, mint a másik két eszköz, 2007-es, de mindössze 38$-ért jutottam hozzá újonnan (a Zaurus 25$ volt 8 évesen).

Az oprendszere egy Debian GNU/Linux Lenny, a procija egy PXA270 amit 416MHz-re húztam az alap 312MHz-ról, a memóriája mindössze 32MByte, és a háttértár pedig 8MByte, ide csak a bootloader és a kernel fért el, minden más a 2GByteos microSD-ről fut. Mivel a 32MByte édeskevés, további 128 MByte Swap van a kártyán, ennek hatására viszont gyakorlatilag folyamatosan írja-olvassa a kártyát, amitől írdatlan lassú. A grafikus felület X.org és matchbox valamint lPanel, a zöld kocka a CPU terhelés, gyakrolatilag ha hozzáérsz isfelugrik 100%-ra. A TFT 320x240 pixeles, gyönyörű képe van, de nem érintőkijelző, tehát egy alternatív egér-driverrel a nyíl gombok lettek egérré jobb felül, és egy gombbal vissza lehet váltani sima kurzor funkcióra.

Az eszközben van WiFi is, ezért is tetszett meg, de böngészésre alkalmatlan a sebessége és az egér hiánya miatt, a dillo 0.86 az egyetlen, ami elfogadható eredményt ad, aki ismeri, tudja, miről beszélek. Azért nem teljesen veszett ügy, az alpine levelezővel kényelmes blackberry-pótlás, és lehet rajta on-the-go programozni, ennyit megért. Az akku 6-7 órát bír, energiagazdálkodás nincs, és suspend üzemmódot sem sikerült eddig alkotnom hozzá, azaz ha kikapcsolod, leáll, ha bekapcsolod, 65mp-ig bootol. 

Nos, talán kicsit szárazra sikeredett a leírás, de úgy véltem, ez a pár képernyőkép megérdemel pár szót is. Amúgy a háttér mindenhol az asztali gépemhez van igazítva, az is be lett már egyszer küldve. Van még pár kütyüm, okostelefonom, ős-laptopom, majd egyszer megint írok, ha ez kikerül. Az asztalom tavaly óta nem változott, és még idén valószínüleg nem is fog, ezért küldök ilyeneket :)

 

Talán az olvasók nevében is mondhatom, de az enyémben biztosan, hogy alig várjuk a következő jelentkezésedet, ezt a mostanit pedig nagyon köszönjük! :)

 

szerintünk: (5/5)
szerintetek: (4,1/5)

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asztal.blog.hu/api/trackback/id/tr42088854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manson karcsi · goo.gl/FVvVX 2010.06.18. 18:33:27

hű, de kocka.
tudod mi kéne neked? egy opensource os-es tablet.

peti960 · http://technika-clan.gportal.hu/ 2010.06.20. 00:01:39

elsö 5 csilklagos poszt ha jol látom

 
 
süti beállítások módosítása